Skicka URL

Hitta rätt innehåll.

TBE – Fästingburen hjärninflammation – Vi hjälper till med vaccinering!

Källa: Vaccindirekt

Boka tid för vaccin här.

TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) är en virussjukdom som smittar från djur till människor via fästingar. TBE kan orsaka allvarlig hjärn- och hjärnhinneinflammation och så många som en tredjedel av alla insjuknade drabbas av långvariga eller bestående besvär. TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom. Det finns ingen botande behandling när du väl drabbats av TBE, men det finns förebyggande och beprövade vaccin som skyddar mot sjukdomen.

Vaccinationsscheman mot TBE

Landets smittskyddsläkare har gemensamt utarbetat vaccinationsscheman och det är dessa rekommendationer som vi på VaccinDirekt följer. Det är viktigt att du följer ditt vaccinationsschema för att säkra ditt skydd. Missar du vaccinationer så riskerar du att inte vara skyddad mot sjukdomen.

För personer mellan 1 och 49 år: Rekommendationen är 3 doser inom det första året följt av påfyllnadsdoser för ett fortsatt bra skydd mot TBE.  Du rekommenderas att ta dos 2 en månad efter första dosen och dos 3 tas 5-12 månader efter dos 2. Du fyller sedan på med påfyllnadsdoser där den fjärde dosen tas 3 år efter dos 3. Sedan fyller du på med en dos vart 5:e år för att säkra ditt skydd mot  TBE. 

För dig som är 50+ eller om du är yngre och har nedsatt immunförsvar: Rekommendationen är att du tar dos 2 en månad efter dos 1 och sedan tas dos 3, två månader efter dos 2. Fjärde dosen tas fem till tolv månader efter den tredje dosen och den femte dosen tas 3 år efter den fjärde dosen.  Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.

När är det störst risk att smittas av TBE?

Fästingar är aktiva så fort det blivit några plusgrader ute och störst risk för att bli smittad av TBE är mellan mars till november. Du kan vaccinera dig närsomhelst under året och det är viktigt att se till att du är ordentligt skyddad inför fästingsäsongen. Följer du det rekommenderade vaccinationsupplägget så har du skydd under många år.

Var finns det störst risk för att smittas av TBE?

Fästingar trivs bäst i gräs- och buskvegetation och är särskilt förtjusta i fuktiga miljöer. Detta innebär att kust- och sjönära områden är särskilt drabbade. TBE-smittan har på senare år spridits sig över större geografiska områden än tidigare. TBE finns numera i stora delar av landet söder om Gävle. TBE finns i stora delar av Europa, i Baltikum och Ryssland och i Central- och Östeuropa.

Symtom på TBE

Det dröjer oftast mellan 1-2 veckor från smittotillfället till att du blir sjuk. Men det kan ibland dröja upp till en månad. Vissa som smittas får lindriga besvär och blir friska efter bara några dagar, men så många som upp till en tredjedel får kraftigare besvär så som hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Symtomen på TBE kan variera. I en första fas är dessa symtom vanliga:

  • Feber
  • Huvudvärk och muskelvärk
  • Trötthet

Symtomen kan vara några dygn och vissa tillfrisknar därefter helt. För andra förvärras symtomen på grund av spridning av viruset till hjärnan och de kan utveckla symtom som:

  • Svår huvudvärk
  • Ljusskygghet
  • Yrsel och balanssvårigheter
  • Hög feber
  • Kräkningar
  • Uttalad trötthet
  • Talrubbningar, minnes- och koncentrationssvårigheter
  • Förlamningssymtom (ca 10% av de som insjuknar drabbas)

Ungefär 30% av de vuxna som insjuknat drabbas av långvariga eller bestående besvär i form av trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter. Det finns ingen botande behandling mot TBE. Allt tyder på att man har en livslång immunitet om man en gång har haft sjukdomen.

Skydda dig mot TBE och fästingar

  • Skydda dig genom vaccinering och genom att följa ditt vaccinationsschema.
  • Bär heltäckande kläder då du vistas i skog och mark.
  • Inspektera hela kroppen och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på barn.
  • Ta gärna en dusch så att eventuella fästingar (som ofta vandrar runt på kroppenen stund innan de biter) spolas av.
  • Kontrollera pälsen på husdjur som vistas ute.
  • Var medveten om att hälften av de som insjuknar inte har noterat att de blivit fästingbitna.

Man bör vara observant och inspektera ett bettställe med jämna mellanrum. En rodnad ring runt bettet kan tyda på att man fått en annan fästingburen sjukdom – borrelia. Denna sjukdom orsakas av bakterier och kan behandlas med antibiotika.

Vaccinering mot TBE

Man bör vaccinera sig mot TBE om man vistas längre perioder i riskområden eller vistas mycket i skog och mark. Barn kan vaccineras från och med 1 års ålder. Vaccinet ges i muskeln på överarmen. Små barn får vaccinet i lårmuskeln.

  • Personer under 50 år – 3 doser inom ett år följt av en påfyllnadsdos efter 3 år och därefter en dos vart 5:e år.
  • Ett utökat vaccinationsschema rekommenderas till personer äldre än 50 år och personer med nedsatt immunförsvar, där en fjärde extra dos ingår i grundvaccinationen.

TBE riskområden

TBE-smittan har de senaste åren brett ut sig geografiskt i Sverige och det finns fästingar med TBE från Gävle och söderöver. Det finns även TBE i stora delar av Europa.

Boka tid för vaccin här.