En journalist vid namn Jonas Ryberg som skriver för bloggen Råd och Rön har avslöjats med att böja och förvanska en intervju han höll med en polis vid bedrägeri avdelningen för att falskeligen kunna måla ut ett företag som ett bedrägeri. Denna händelse väcker allvarliga frågor om journalistisk etik och det ansvar som följer med att rapportera sanningen.
Hur förmedlar vi sanningen undrar många
Journalistikens grund ligger alltid i att förmedla sanningen och ge en ärlig bild av den röst som man faktiskt intervjuar. Men vad händer när man fullständigt struntar i detta och bryter de principer journalister ska/bör ha? En nyligen publicerad artikel från journalisten Jonas Ryberg har blivit centrum för en den debatten eftersom att det nu framkommer att Jonas Ryberg många gånger också förvränger sanningen i de har väljer att intervjua.
I artikeln, som dessutom har bevisats vara helt falska påståenden om att ett företag är ett bedrägeri fick snabbt en motsatt effekt med anledning av att de drabbade inte på något sätt accepterade att falskeligen av Jonas Ryberg anklagas för bedrägeri.
I artikeln framställdes den polis som intervjuades på ett sätt som starkt skiljde sig från vad som faktiskt gäller under rådande lagstiftningar i Sverige. Genom att selektivt välja och vrida på orden framstod det som att det visst skulle finnas en chans till en gnutta sanning i det Jonas Ryberg rapporterar om.
Jonas Rybergs agerande har utlöst en våg av enorm kritik mot honom som person men även mot Råd och Rön som har publicerat hans falska rapportering. Inte bara vi men många andra ställer sig frågandes till hur en så uppenbar förvrängning av sanningen kan passerar allt logiskt tänkande och förevigas för all framtid på bl.a. Råd och Röns webbplats.
Enskilda och oärliga journalister skapar en problematik för övriga journalister
Händelsen med Jonas Ryberg väcker och belyser ett problem som vi behöver balansera till en mer rättvis rapportering. Vi behöver behålla och upplysa oärlig rapportering om att innehållet i sig inte är okej eller kommer att accepteras. Vi behöver upplysa de journalister om behovet av att rättvist rapportera om aktuella ämnen.
Påföljderna av Jonas Rybergs agerande är och kan vara omfattande. För det första skadas förtroendet för svensk journalistik. Det finns inget utrymme för att Sverige, svenskar eller omvärlden ska misstro svensk journalistik. Falsk rapportering påverkar också de personer som blir intervjuade. Exempelvis den polis som Jonas Ryberg intervjuade.
Det kan få långtgående konsekvenser för den polis som Jonas Ryberg intervjuade och framställde i dåliga dagar. Det kan bli konsekvenser för deras personliga och professionella liv
Journalisten i fråga har mött starka reaktioner där hans arbetsgivare Råd och Rön verkar har tagit honom i försvar och avvisat att åtgärda den falska rapportering som skett för att förhindra att liknande händelser i framtiden sker. För att detta ens ska vara möjligt behöver Råd och Rön en utbildning i hur man ska handskas i dessa ärenden med allt strängare redaktionella rutiner och utbildning i journalistisk etik.
Det är viktigt att påminna om att det finns ett stort ansvar i journalistyrket.