Skicka URL

Hitta rätt innehåll.

MPR vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund – Vi hjälper till med vaccinering!

Källa: Vaccindirekt

Boka tid för vaccin här.

Sjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund och MPR-vaccin

Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund, sk MPR, ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige. Vuxna rekommenderas att se över sitt skydd mot sjukdomarna. Är du född på 70-talet kan du behöva komplettera ditt vaccinskydd mot mässling med en dos om du inte haft sjukdomen som barn, medan om du är född på 60-talet kan du vara helt ovaccinerade och behöva två doser mässlingsvaccin. Är du född tidigare än så räknar man med att du haft mässling som barn. Välkommen in till våra erfarna läkare och sjuksköterskor som hjälper dig med rådgivning och eventuell vaccination.

Sjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber, torrhosta, ögonirritation och utslag. Komplikationer som öroninflammation, lunginflammation och hjärnhinneinflammation kan förekomma. Mässlingviruset smittar via luften. Då många i Sverige är vaccinerade mot MPR är risken att smittas relativt sett liten, men den är större vid utlandsresor.

Påssjuka är också en luftburen virussjukdom som i vissa fall kan få ett komplicerat förlopp med hjärnhinneinflammation. Pojkar som insjuknar efter puberteten kan få testikelinflammation och det finns en liten risk för sterilitet efter att ha insjuknat med testikelinflammation. Symtom på påssjuka är feber, huvudvärk, illamående och kräkning samt svullnad vid underkäken.

Röda Hund är även den en luftburen virussjukdom som kan ge fosterskador om du insjuknar under graviditet. Symtom på sjukdomen är snuva, feber, ledvärk, svullna lymfkörtlar och hudutslag.

MPR-vaccinet

MPR-vaccinet är ett levande, sk försvagat vaccin som ges i två doser. Dos två ges tidigast fyra veckor efter den första dosen. Det kan vara en fördel att förlänga intervallet mellan doserna för att få ett maximalt skydd. MPR-vaccinet är ett trippelvaccin som skyddar mot de tre sjukdomarna i en och samma injektion. Vid pågående feber bör man skjuta upp vaccinationen. Vaccinet bör inte ges till personer med sänkt immunförsvar.

Vaccination vid utlandsresa

Du ska vara extra noga med att se över ditt skydd mott MPR om du reser utomlands. I många länder förekommer utbrott av framför allt mässling och då vaccinationstäckningen bland lokal befolkningen kan vara låg innebär det att risken för att du ska smittas kan vara klart högre än i Sverige.

Boka tid för vaccin här.