Skicka URL

Hitta rätt innehåll.

Malaria – Vi hjälper till med vaccinering!

Källa: Vaccindirekt

Boka tid för vaccin här.

Hur smittar malaria?

Parasiten som orsakar Malaria sprids via myggor av släktet Anopheles. Dessa myggor trivs bäst i låglänta, varma och fuktiga områden. De är ljudlösa och kommer fram i skymning, så störst risk för smitta är att bli myggbiten under kvälls- och nattetid. Malaria kan även spridas genom blodtransfusion. Efter en vistelse i tropikerna ska blodgivare vänta 6 månader innan de får lov att lämna blod igen. Den som en gång haft malaria kan inte bli eller fortsätta vara blodgivare.

Riskområden för malaria?

Störst risk för att insjukna i malaria är i Afrika, men sjukdomen förekommer även i Sydostasien samt i Syd- och Mellanamerika. Förekomsten av malaria varierar stort inom olika delar av ett land. Generellt sett är det lägre risk i städer och på höjder över 1500-2000 meter över havet.

Inkubationstid för malaria?

Inkubationstiden, tiden från smitta till sjukdom, kan variera mellan en till fyra veckor. Ibland dock betydligt längre tid vilket du ska ha i åtanke om du insjuknar månaderna efter hemkomsten från malariaområden. Det är därför viktigt att du snabbt söker sjukvård vid oklar feber och ett enkelt blodprov kan påvisa om du har insjuknat i malaria.

Symptom på malaria?

Den allvarligaste formen av malaria kan initialt likna influensa, med plötslig feber och frossa, muskel- och huvudvärk samt illamående. I riktigt allvarliga fall tillkommer svåra diarréer, medvetslöshet och chock. Symtom vid övriga former av malaria är regelbundna kortvariga febertoppar och kraftiga svettningar med perioder av feberfrihet. Du kan känna dig på bättringsvägen när febern plötsligt slår till igen och din hälsa försämras. Gravida kvinnor riskerar att drabbas svårare av malariasjukdom och avråds därför helt från resor till områden med hög malariarisk.

Förebyggande behandling mot malaria

Behandling för att förebygga malaria ges i tablettform och skrivs på e-recept efter rådgivning av våra erfarna läkare och sjuksköterskor som gör en individuell bedömning. Ditt val av resmål, din vistelsetid, om du behandlas med blodförtunnande läkemedel, om du har upplevt tidigare perioder av nedstämdhet och en rad andra faktorer spelar roll för rekommendation och val av malariapreparat. Det är mycket viktigt att du tar läkemedlet helt enligt ordination, vilket ofta innebär medicinering före, under och efter en resa till malariaområde. Ingen malariabehandling ger 100% skydd, så du måste fortfarande vara observant på eventuella sjukdomssymtom och skydda dig mot myggbett. Använd endast malariatabletter som är utskrivna i Sverige.

Boka tid för vaccin här.